River Kwai

River Kwai
Thailand är inte bara sol och bad

onsdag 7 mars 2012

Makabuchaday, Central Plaza, maid? och djur


 I trädgården finns ett djur som vi sett på muren en "råttekorre", alltså, ett litet djur som ser ut som en korsning mellan råtta och ekorre, dvs mest råtta men med tunn ekorrsvans, och ett djur som ser ut som en ekorre men mer grå än våra, och så en ödla.

Ekorre finns här och de hoppar från träd till palm och till elledningar, men att fånga dem på bild är inte så lätt.

Råttekorren har försökt fångas många gånger och äntligen! Är det någon som vet vad det här är för ett djur, så berätta det för oss.


Gårdagen var helgdag här, Makabuchaday, den dag då Budda förutspådde sin död för sina lärjungar. Fredrik var ledig, men affärer var öppna, så vi gjorde allesammans ett besök i det varuhus strax utanför Nichada thany, dit vi kan köra med golfbilen. Det är ett varuhus i Hansacompanistil men några gånger större, dvs framför allt några våningar högre. Fredrik skulle ha någon slags elekronisk utrustning, så det köpte han, och så åt vi glass och tittade på och jämförde priser på musikinstrument och kameror. Fredrik är mycket bestämd med att jag ska ha en bättre kamera, men vi hann inte med inköpet i går. Men de är verkligen prisvärda. Likaså musikinstrumenten. Så nu står inte bara trumsetet utan också ett elpiano på önskelistan.

Nu tycker jag, att jag skriver så mycket om olika inköp, att man kan få intryck av att livet här mest handlar om att köpa och är en stor köpfest. Men vi måste komma ihåg, att vi kom hit till ett tomt hus, där den första prioriteringen var att få sängar. Den första dagen köptes också ett balkongbord i plåt och 4 plaststolar, så att vi kunde äta sittande på stolar vid bord. Sedan har några thailändska möbler, Ikeasoffor och -matbord med stolar, skrivbord. och TV införskaffats, men bl a musikintrumenten fattas alltså fortfarande. Huset är stort, och på önskelistan står fler thailändska kompletteringar också.

I tisdags kväll fick vi besök av ett par flickor, av vilka den ena fungerade som någon slags förmedlare, och den andra ville ha anställning som maid. Det diskuterades arbetsvillkor, och Gertrud skulle ringa på kvällen för att bekräfta. När hon ringde lite för sent,svarade ingen, så hon smsade lite andra villkor än dem som hade diskuterats. Hon vill ju inte ha maiden här varje dag och hade kommit fram till en kompromiss mellan vad hon kunde tänka sig och vad vi antog att den mycket dåligt engelsktalande flickan tänkte sig. Hon fick inget svar, och ingen maid dök upp varken i går eller i dag. Eftersom Gertrud är så tveksam till att ha maid, så sörjer hon ju inte detta. Men på lördag åker jag på 5 dagars semester till Kao Lak, så då kanske hon kommer att uppleva, att en maid kan vara bra att ha. Hennes kompromiss gick ut på 3 dagar i veckan, och det är bara att hoppas på, att någon nappar på det.

Dagens stora äventyr har varit ormen, som vi såg ringla på muren utanför huset. den var smal tunn, eller vad man ska säga, som en mager ål, ca en meter lång, mest grå men gul framför allt på magen. Vi googlade på thailändska ormar och kom fram till att det kan vara en giftig orm. Behovet att lära mer om djur i Thailand växer. Andra djur som vi sett på muren är en "råttekorre",alltså , ett litet djur som ser ut som en korsning mellan råtta och ekorre, dvs mest råtta men med tunn ekorrsvans, och ett djur som ser ut som en ekorre men mer grå än våra, och så en ödla.


Monocled Cobra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar