River Kwai

River Kwai
Thailand är inte bara sol och bad

fredag 23 mars 2012

42 grader Celsius och åska och prunkande grönska

Dagen har varit het, så het att även infödda thailändare kommenterar det. Och nu åskar det rejält.

Vi har varit på Luddes skola i flera timmar. Det började med hans studentledda konferens, som mycket riktigt kan betraktas som en utveckling av kvartssamtal. Ludde hade gjort en powerpointpresentation och hälsade oss välkomna till hans konferens och berättade med hjälp av powerpointen vad han hade åstadkommit i skolan. Sedan visade han de arbetsböcker han hade arbetat med och i och de kräftor, som de hade i klassrummet som illustrationsmaterial till deras arbete om crayfishes. Sedan gick vi till biblioteket, där det såldes böcker och vi köpte både ett par lättlästa och tre som nog är undervisningsmaterial i engelska.
Därefter gick vi till highschoolmatsalen och valde en japansk rätt från menyurvalet, som var minst fem rätter. Lunchen kostade 90 bath, dvs mindre än 20 kronor (med vårt sätt att räkna 18 kronor). Ludde gick sedan ut på en av gräsplanerna med sin fotboll, och vi satte oss i en pergola. Gräsplanen visade sig ha konstgräs och var inte trevlig att springa på i värmen. Den stora planen däremot, som vi varit på tidigare, har vanligt gräs. Eftersom Ludde tröttnade på konstgräset, återvände vi in i skolan. Där träffade vi först den lärare som testat Ludde,  och sedan hans extraengelslärare. Alla uttryckte sig i mycket positiva ordalag om honom,  vilket naturligtvis gladde oss. Av engelskläraren fick vi rådet att inte tvinga honom att läsa och översätta, utan bara låta honom läsa lätta böcker, som han kan tycka är roliga att läsa, och sedan berätta, vad de handlar om. Han förstår bra, sa hon, men han vågar ännu inte prata så mycket. Men när han gjorde powerpointpresentationen för bara Gertrud och mig och sin klasslärare, imponerade han på oss. Så precis som hans lärare säger, går utvecklingen snabbt.
I går kväll kämpade vi med en matteläxa långt över den nivå som svenska tredjeklassare räknar på.
I morse cyklade Ludde iväg till skolan klockan 7 men kom tillbaka efter en kvart. Dagen var helt vikt åt barnens konferenser, och det skulle inte vara någon undervisning. Det hade varken Ludde eller vi förstått. Men det har alltså resulterat i dels värdefulla samtal i skolan och ytterligare inblick i hur denna imponerande skola ser ut och fungerar, dels i att Ludde kunnat cykla iväg till en klasskamrat för att leka.

Nu regnar det. Så får jag då uppleva åtminstone ett tropiskt regn.

Grönskan blir allt mer blommande.
Kära politikerkollegor i Staffanstorp!
När jag var i Kina,  fascinerades jag av alla vackra rondeller. Då var våra verkligen inte vackra. Sedan dess har ju en hel del hänt med våra rondeller. Men fortfarande när jag en önskan om rondeller, som är tätplanterade med olika välklippta gröna häckväxter, som ibland kan blomma, ibland bara har olika gröna nyanser. Här finns inte lika många rondeller som i Kina eller hemma, men de som finns är vackra, och även längs med gator och vägar finns sådana vackra planteringar. Nu förstår jag naturligtvis, att vi inte har samma förutsättningar hemma, men vintergröna växter finns i mer än en grön nyans. Så visst skulle vi kunna fortsätta att försköna med mer tät, välklippt grönska i rondeller eller kanske utmed något stråk i vår nya stadsdel.









Nu har det slutat regna och åska, och palmerna är alldeles stilla igen.

Gertrud försöker göra en användbar ordlista för sitt umgänge med maiden. Hon har redan ett litet ordförråd på thai och har ambitionen att ta lektioner för att lära sig språket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar