River Kwai

River Kwai
Thailand är inte bara sol och bad

söndag 25 mars 2012

Intensiv helg med krokodiler, elefanter och dansare

Lördagen inleddes med taxifärd till en stor nöjespark, där man kunde få se show med både krokodiler och elefanter. Krokodilshowen var mest otäck, även om skötarnas arbete med krokodilerna var imponerande. Men att se hur de sticker in först handen och sedan som kronan på verket huvudet i gapet på en krokodil var mer skrämmande än underhållande. Elefantshowen, däremot, var verkligen underhållande. Elefanterna spelade fotboll, dressade som de stora världsstjärnorna, och som avslutning gavs en krigisk historielektion, där hus brändes ner och krigare dödades och föll av elefanterna. Det var verkligen imponerande. Efter showens slut fick man rida på elefanterna. Ludde och jag red först en gång, och sedan fick Ludde rida en gång till tillsammans med Gertrud och Fredrik.
Nöjesparken ligger enligt broschyrer och guideböcker ca 3 mil från Bangkok. Det tog ungefär 11/2 timme att åka dit, och för att det inte skulle bli för stressigt med för långa resor, hade vi bokat in oss på ett hotell, Rosegarden Riverside, som låg i en stor, stor park med pool, tennisbanor, flera restauranger, ett område som en hembygdspark och en underbart vacker park, som var lite av en botanisk trädgård. I parken fanns också ett otroligt vackert beläget spa. När Fredrik sökte lunchrestaurang hittade han detta spa, som han trodde var en japansk restaurang. Men där bedrog han sig, så vi fick gå till den restaurang, där vi ätit middag kvällen innan. Den ligger väldigt vackert vid flodstranden, byggd ut över vattnet. Där beundrade vi inte bara båttrafiken på floden utan också den mer än båttrafiken intensiva "trafiken" av flytande grönska, än i den ena, än i den andra riktningen. Det där med att grönskan ändrade riktning konfunderade oss, tills vi kom på, att det nog hade med ebb och flod att göra.
Även i den här parken bjöds vi på show. Ja, bjöds och bjöds, liksom på det förra stället fick vi betala speciellt för att gå på show. Men det var det värt. Här visades traditionella thailändska idrottsgrenar som thaiboxning och olika kamper med svärd och till slut dans. Dansen njöt jag av. Stegen i deras danser är inte svåra, men handrörelserna skulle vi få arbeta mycket med om vi skulle försöka lära oss dem. Ni, mina kära fokdansande vänner, som farit jorden runt och dansat, har väl sett thailändsk dans förr och även den "käppadans", som imponerade stort på mig. Även om stegen, som sagt, inte är svåra, så är kravet på taktmässig precision desto större. Efter den förställning, som vi fått avnjuta inomhus, bjöds det även här på elefantshow. Denna gick mer ut på att visa elefanternas arbete och var varken så lång, eller så underhållande som den förra, men ändå intressant.
Vi tog sedan en titt också på aktiviteterna i den delen av parken, som var hembygdsparklik. Där var det tydligt, att det inte riktigt var säsong. Var det alltså så, att säsongen var över, och man stänger ner under den varmaste perioden? Det måste utredas.
Innan färden hemåt gick av stapeln i en från hotellet beställd taxi, gjorde vi några inköp i den ekologiska butiken. Till anläggningen hör ekologiska odlingar på andra sidan floden. Dem besökte vi inte, men varor därifrån såldes i hotellets lobby.
Det där med taxiresor är fantastiskt. Billigare än bussresor hemma.

Nu är det måndag, och Puh har börjat sitt arbete här. Det betyder, att här är skinande rent utan att vi själva behövt röra ett finger.

Nu kommer Ludde snart hem från skolan, och eftermiddagens aktiviteter tar vid. Det betyder läxläsning och simning i poolen. Läxorna här tar betydligt längre tid än hemma och läxläsningen är inte alltid konfliktfri. Förhoppningsvis kan det också bli lite lektid med någon av kompisarna. Han har börjat umgås lite utanför skoltid med ett par av klasskamraterna. Även Gertrud har fått lite sociala kontakter, dels med föräldrar till klasskompis, dels med ett par småbarnsmammor i en mammagrupp. När vi var på ISB:s jubileumskonsert, träffade vi också Fredriks kollega, Ha, som har en flicka, som är ett par månader äldre än Malin, så där kanske också kan bli ett umgänge. Ha umgicks vi ju också med i bilen till Bangkok häromdagen, när vi skulle till skräddaren, och hon föreföll vara en vänlig, lättsam och trevlig person. Hon är ju dock redan yrkesarbetande i motsats till mammorna i  mammagruppen.

Mormor & Ludde på elefantsafari

En fundersam yngling vid floden på Riverside

Thailändsk dans - minnen från Kungen & Jag-föreställningen 1992

www.rosegardenriverside.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar