River Kwai

River Kwai
Thailand är inte bara sol och bad

tisdag 6 mars 2012

ISB, Internationel School Bangkok

Internationel food week blev anledningen till besök i Luddes klass i går. Föräldrar bjuder under dessa dagar på mat från barnens hemländer. I går bjöds det på sushi, danska smörrebröd och chokladbollar, schweizisk ost och chokladfondu samt svensk blåbärsoppa. Den senare uppskattades inte av så många, så vi fick lite till mellanmål sedan. Gertrud berättade för barnen, som redan fått veta, att Schweiz är ett kallt land, att Sverige är ännu kallare, och att anledningen till att vi bjöd på blåbärssoppa var, att det varit Vasalopp i helgen, och vad det är; världens längsta längdåkningslopp på skidor.

Skolan är fantastisk. När jag arbetade på Latinskolan i slutet av 60-talet och början av 70-talet hade den skolan ungefär 1000 elever i byggnader och skolgård på bråkdelen av den plats, som ISB har till sitt förfogande. I klassrummet kunde vi känna igen oss från svenska klassrum, men i biblioteket blev jag mäkta imponerad: ljust, luftigt, indelat i avdelningar för olika aktiviteter som t.ex. ett stort, avskilt datarum, treornas bokhyllor, som just nu hade dinosaurietema, och sittgrupper. Innanför dörren fanns en receptionsdisk som på ett stort vanligt kommunalt bibliotek.

Utemiljön ska vi bara inte prata om. Den är vacker och påkostad, och utrymmena för idrottsaktiviteter innefattar banor för olika spel, löparbanor och swimmingpool. Gertrud beskrev för en av sina väninnor
skolans storlek som alla skolorna på Heleneholm, dvs låg-, mellan- och högstadium, gymnasium, lärarhögskola, musikhögskola samt idrottsplatsen och parken. Jag tror att det kan vara en ganska adekvat beskrivning av skolområdets storlek. Och där går 1000 elever.

Efter skolan hade vi stämt träff med Ludde vid den centrala swimmingpoolen, en fin 50-metersbassäng. Dit kom Ludde glädjestrålande med en fin pokal, vandringpriset till veckans bästa spelare i den mexikanska fotbollen, som Ludde deltog i för första gången. Så han har blivit kung i båda de after-school-aktiviteter, som han deltar i. I floor-hockeyn vann ju hans lag, och han gjorde alla målen utom ett, så även där fick han beröm. Jag önskar bara, att han ville ta tillvara mitt erbjudande om att stå för kostnaden för ett par simlektioner, så han får in en ordentlig crawlteknik.
Men det är inte lika intressant. Roligare är att dyka och göra volter från svikten. I detta är han lik sin morfar, som imponerade på mig genom att dyka vid badet i Eljaröd, men som verkligen inte var någon simmare.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar